Uutisia lyhyesti

Marika Harjumaa

Suomi seitsenkertaisti sota-apunsa Ukrainaan aiemmasta

Suomi on Ukrainan sodan ensimmäisen vuoden jälkeen noussut maan suurimpien avustajien joukkoon. Vielä vuonna 2022 Suomi avusti Ukrainaa varovaisesti.

Suomi lähti tukemaan Ukrainaa sodassa Venäjää vastaan heti taistelujen leimahdettua talvella 2022. Ensimmäisestä apupaketista päätettiin 27. helmikuuta eli kolme päivän sodan puhkeamisesta.

Sittemmin tukipaketteja on kertynyt tiuhaan tahtiin. Huhtikuussa julkistettu uusin apupaketti on järjestyksessään 23:s. Sen myötä Ukraina-avun kokonaissumma nousee puolustusministeriön mukaan kahteen miljardiin euroon.

Lue koko juttu täältä.

Marika Harjumaa

Valtonen: Yhdyvaltain tukipaketilla suuri merkitys maailman rauhalle

Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) korostaa Yhdysvaltain apupaketin merkitystä Ukrainalle. Maan kongressin edustajainhuoneen odotetaan päättävän apupaketeista Ukrainalle ja Israelille tänään.

Ukrainan tukipaketin suuruus olisi 60-61 miljardia euroa. Valtosen mukaan on erinomaista, jos paketti menee läpi.

– Tuki merkitsee paljon Ukrainalle ja maailman rauhalle, Valtonen sanoi Ylen Ykkösaamussa.

Valtosen mukaan myös Euroopassa on ymmärretty, että nykyistä enemmän on tehtävä.

– Olen toiveikas. Euroopassa on ymmärretty, että meidän on tehtävä enemmän riippumatta siitä, mitä Yhdysvallat tekee.

Lue koko juttu täältä.

Veikko Eromäki

Irak: Yön räjähdyksen aikana ei havaittu lennokki- tai hävittäjätoimintaa

Puolenyön jälkeen Irakin keskiosan Camp Kalsun sotilastukikohdassa tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli yksi ja haavoittui kahdeksan ihmistä, Irakin turvallisuuspalvelut tiedottavat X:ssä.

Loukkaantuneet olivat Irakin armeijan ja PMF-joukkojen henkilöstöä.

Tapahtunutta tutkitaan nyt tarkemmin Irakin viranomaisten toimesta. Irakin ilmapuolustuksen komentokeskuksen mukaan alueella ei havaittu lennokki- tai hävittäjälentokoneita ennen räjähdystä tai sen aikana.

Turvallisuuspalvelu puhuu tapahtuneesta ”räjähdyksenä”, eikä iskuna. Täten on epäselvää, onko kyseessä ollut vihamielisen tahon isku vai esimerkiksi onnettomuus.

Lähde: Reuters

Juttua korjattu 20.4.2024 kello 10.55 Irakin turvallisuuspalvelut puhuvat räjähdyksestä, eivät iskusta.

Veikko Eromäki

Megasuositun Taylor Swiftin uusi levy rikkoi ennätyksiä

Taylor Swift lavalla esiintymässä.
Taylor Swift kiertueella Sydneyssä 23. helmikuuta. Kuva: James Gourley / AOP

Yhdysvalloissa hillitöntä suosiota nauttiva pop-artisti Taylor Swift julkaisi perjantaina uuden The Tortured Poets Department -levynsä. Albumia kuunneltiin Spotifyssa yli 200 miljoonaa kertaa alle 24 tunnin sisällä sen julkaisusta, joka Varietyn mukaan uusi maailmanennätys.

Samalla Swift rikkoi Spotifyn ennätyksen yksittäisen artistin yhden päivän aikana saamista soittokerroista.

Uuden levyn läpikuuntelu kestää hetken: Swift yllätti faninsa ja julkaisi levyllä alun perin kaavaillun 16 kappaleen lisäksi 15 lisäkappaletta.

Lue myös: Viisi maailman suurinta naisartistia määrää nyt tahdin – kaikilta uusi albumi lähes yhtä aikaa

Marika Harjumaa

Ministeriö karhuaa Karjalan kielen seuralta rahoja

Karjalan kielen seuran konkurssipesä ei ole vieläkään maksanut takaisin valtionosuuksiaan, vaikka opetus- ja kulttuuriministeriö näin vaatii.

Seuran entinen puheenjohtaja, arkkipiispa Leo kiistää koko perinnän ja on jo ehtinyt perustaa uuden säätiön vaalimaan karjalan kieltä.

Ministeriö päätti seuran taloudenpidon erityistarkastuksen jälkeen, että konkurssipesän on maksettava takaisin lainvastaisesti käytettyjä valtionosuuksia vuosilta 2017–2019.

Takaisin perittävä summa oli aluksi 325 000 euroa, nyt viivästyskorkoineen jo yli 365 000 euroa.

Lue koko juttu täältä.

Takatalvi toi yli 10 senttiä lunta maan itäosiin

Eilen Suomeen saapuneet lumisateet toivat eniten lunta maan itäosiin, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Pohjois-Karjalaan, Pohjois-Savoon ja Etelä-Savoon lunta on kertynyt noin 10–13 senttiä.

Uudellemaalle takatalvi on tähän mennessä tuonut pari senttiä lunta.

Lumisateet jatkuvat vielä tänään, mutta heikkenevät hiljalleen. Ajokeli on suuressa osassa maata huono ja maan itäosissa erittäin huono lumisateiden vuoksi.

STT

Terrieri ihmettelemässä uutta lunta tiellä.
Kuva Kotkan Karhulasta eilen 19. huhtikuuta. Kuva: Katri Mannonen / Yle
Veikko Eromäki

Iranin ulkoministeri: Isfahaniin osui ”lasten leluja”, sanoo iskujen olevan ohi

Iranin ulkoministeri Hossein Amirabdollahian ei anna NBC:n haastattelussa juurikaan painoarvoa Israelin perjantaina Isfahanin provinssiin tekemälle ilmaiskulle.

– Se mitä viime yönä tapahtui, ei ollut isku. Kyseessä ei ollut lennokkeja, vaan enemmänkin leluja, joilla lapset leikkivät, Amirabdollahian sanoo.

Amirabdollahianin mukaan Iran ei vastaa iskuun, jollei Israel tee raskaampia hyökkäyksiä Irania vastaan.

– Niin kauan kuin Israel ei tee lisää intressiemme vastaisia temppuja, me emme reagoi.

Yle seuraa Lähi-idän tapahtumia tässä seuranta-artikkelissa.

Veikko Eromäki

NBC: Trumpin oikeudenkäyntipaikalla itsensä tuleen sytyttänyt mies on kuollut

Eilen New Yorkissa Donald Trumpin oikeudenkäyntipaikalla itsensä tuleen sytyttänyt mies on kuollut, NBC uutisoi.

Mies oli protestoinut New Yorkin oikeustalolla viikon ajan. Mies arvosteli kylteillä yhdysvaltalaispolitiikkoja ja varoitti Trumpin ja istuvan presidentti Joe Bidenin yrittävän yhdessä fasistista vallankaappausta Yhdysvalloissa.

Eilen mies kaatoi päälleen nestettä repussa kantamastaan kanisterista ja sytytti itsensä tuleen.

Mies vietiin sairaalaan kriittisessä tilassa. Nyt New Yorkin poliisi kertoi NBC:lle miehen menehtyneen.

Lue lisää täältä.

Vouti vapautti pakotteiden vuoksi jäädytettyä Yandexin omaisuutta

Ulosottolaitos on vapauttanut venäläislähtöiseen teknologiayhtiö Yandexiin kytkeytyvää omaisuutta takavarikoista, jotka oli tehty pakotteiden vuoksi.

Taustalla on Euroopan unionin neuvoston päätös poistaa yhtiön perustajajäsen ja entinen toimitusjohtaja Arkadi Volozh EU:n pakotelistalta. Neuvosto poisti miljardööri Volozhin henkilöpakotelistalta maaliskuussa.

Päätöksen jälkeen Yandexin Suomessa toimiva yhtiö Global DC on vapautettu pakotteista. Global DC pyörittää konesalia Mäntsälässä.

STT

Veikko Eromäki

Suomalaisyritysten Kiina-investoinnit alhaisella tasolla

Nostokurkia seisoo siellä täällä rakenteilla olevalla kerrostaloalueella.
Kiinan asuntomarkkinat ovat horjahdelleet viime vuosina. Asumisen ja rakentamisen osuus Kiinan taloudesta on merkittävä. Kuva: AOP

Maailman toiseksi suurimman talouden Kiinan talouskehityksessä on nähty alkuvuodesta positiivisia merkkejä.

Viime vuosina kehitys on horjahdellut: Asuntomarkkina nilkuttaa, kiinalaisia kuluttajia kiusaa epävarmuus ja ulkomaiset sijoitukset ovat pudonneet. Koronapandemia säikäytti ulkomaisia yrityksiä.

– Kiinan lähiajan talouskasvunäkymät ovat nyt itse asiassa aika hyvät. Ne ovat tasapainottuneet, on elvytetty aika paljon ja kasvu on ikäänkuin palannut politiikan keskiöön, arvioi Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu.

Hänen mukaansa kasvutunnelman piristyminen on kuitenkin hetkellistä. Se ei ole muuttunut, että aikanaan hillittömästi kasvaneen Kiinan talous on hidastuvalla uralla.

Suomalaisyritysten investoinnit Kiinaan ovat olleet erittäin alhaisella tasolla vuoden pari, arvioi OP:n pääanalyytikko Antti Saari. Yritykset ovat alkaneet laajentaa tuotantoaan eri puolille maailmaa.

Lue koko juttu täältä.