Uutisia lyhyesti

Teija Santaharju

Ulkomaiset sijoitusjätit havittelevat suomalaista energiantuotantoa

Ulkomaisten sijoittajien kiinnostus suomalaisia energiayhtiöitä kohtaan kasvaa.

Maaliskuun alussa Mikkelin kaupunki solmi kaupat, jossa se myi osan omistamastaan Etelä-Savon Energiasta. Kaupungin bisneskumppaniksi tuli eurooppalainen sijoitusjätti Abrdn Plc.

Mikkeli sai kaupassa kaikkineen reilut 180 miljoonaa euroa, Abrdn puolestaan 49 prosentin siivun sähkön ja kaukolämmön tuotannosta sekä niiden jakelusta.

Tällä hetkellä ainakin Pori on myymässä osuutta energiayhtiöstään ulkomaiseen omistukseen.

Lue koko juttu täältä.

Kai Jääskeläinen

Israel tehnyt ohjusiskun Iraniin

Israel on tehnyt ohjusiskun Iranin alueelle, kertovat kansainväliset uutistoimistot.

Uutistoimisto Reutersin iranilaislähteen mukaan Isfahanin provinssissa on käynnistetty ilmatorjuntajärjestelmä.

Iranilaisen Fars uutistoimiston tietojen mukaan lentoasemalla lähellä Isfahanin kaupunkia on kuultu räjähdyksiä. Uutistoimiston mukaan räjähdysten syy on toistaiseksi epäselvä, mutta asiaa tutkitaan parhaillaan.

Ainakin kahdeksan lentoa on ohjattu toisaalle Iranin ilmatilassa varhain perjantaina, uutisoi CNN viitaten Flight Radar 24 -sivuston dataan.

Iranin valtiollisen median mukaan lentoliikenne on keskeytetty Isfahanin, Shirazin ja Teheranin kaupunkien yllä.

Uutinen päivittyy.

Lähteet: Reuters, AFP

Kai Jääskeläinen

Iranin ulkoministeri: Jos Israel iskee, on Iranin vastaisku välitön ja äärimmäinen

Iranin ulkoministeri Hossein Amir-Abdollahian varoittaa Israelia ryhtymästä mihinkään sotatoimiin Irania vastaan. Amir-Abdollahian kommentoi asiaa CNN:n haastattelussa.

– Siinä tapauksessa, että Israelin hallinto ryhtyy jälleen seikkalunhaluiseksi ja ryhtyy toimiin Iranin etujen vastaisesti, on meidän seuraava vastatoimi välitön ja äärimmäinen, sanoo Amir-Abdollahian.

Ulkoministeri sanoo Iranin toivovan vilpittömästi, ettei Israel toistaisi ”edellistä räikeää virhettään”. Tällä hän viittaa Israelin tekemään iskuun Iranin edustustoon Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa huhtikuun alussa.

Kai Jääskeläinen

Yhdysvaltain ja Israelin puolustusministerit keskustelivat Lähi-idän tilanteesta

Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin ja Israelin puolustusministeri Yoav Gallant ovat keskustelleet Iranin toimista ja muista alueellisista uhista Lähi-idässä, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Pentagonin mukaan puolustusministerit keskustelivat Iranin toimista, jotka ovat tuoneet lisää epävakautta Lähi-idän alueelle. Viime viikonlopun aikana Iran ampui satoja lennokkeja ja ohjuksia kohti Israelia kostaakseen edustustoonsa tehdyn iskun huhtikuun alussa.

Israel onnistui torjumaan valtaosan lennokeista ja ohjuksista ennen kuin ne saapuivat Israelin alueelle.

Pentagonin mukaan Austin otti keskustelussa puheeksi myös humanitaarisen avun tarpeen ja tärkeyden Gazan kaistan siviileille. Lisäksi Austin otti esille uuden avustusreitin Ashdodin satamasta Israelissa.

Lähde: Reuters

Dubain lentokentän toiminta vaikeuksissa rankkasateiden takia

Dubaissa rankkasateet ja niiden aiheuttamat tulvat ovat aiheuttaneet viime päivinä suuria vaikeuksia maailman vilkkaimpiin lentokenttiin lukeutuvan kentän toiminnalle.

Tiistaina ja keskiviikkona yli 1 200 lentoa jouduttiin perumaan ja nelisenkymmentä ohjaamaan muualle tulvaveden peitettyä kiitoradat.

Torstaina lentoaseman viranomaiset kertoivat, että saapuvia lentoja oli alettu ottaa vastaan ulkomaisten lentoyhtiöiden käyttämässä terminaalissa 1, mutta että lähtevät lennot myöhästelivät edelleen. Myöhemmin kerrottiin, että lähtöselvitys oli avattu kolmosterminaalissa Arabiemiraattien suurimman lentoyhtiön Emiratesin matkustajille, kertoi BBC.

Dubain lentoasemaa käytti viime vuonna yli 80 miljoonaa matkustajaa.

Tulvat vaikeuttivat edelleen torstaina myös muuta liikennettä, ja ainakin yksi suuri moottoritie oli veden tukkima.

STT-AFP

Intiassa alkaa kuuden viikon vaaliponnistus

Intiassa alkaa tänään äänestys parlamenttivaaleissa, jotka ovat mittakaavaltaan maailman suurimmat.

Vaalien järjestämiseen osallistuu yhteensä 15 miljoonaa ihmistä. Äänioikeutettuja on 968 miljoonaa. Äänestys kestää kokonaiset kuusi viikkoa, ja tulos selviää kesäkuussa.

Vaalien selvänä voittajana pidetään ennalta pääministeri Narendra Modin hindunationalistista BJP-puoluetta, jolla ei tällä hetkellä ole varteenotettavaa kansallista vastustajaa. Oppositiopoliitikkoihin on myös kohdistunut rikostutkintoja, joita oppositiossa on pidetty poliittisesti motivoituneina.

STT-AFP

EU-komission puheenjohtaja von der Leyen vierailee tänään Suomen itärajalla

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja pääministeri Petteri Orpo (kok.) tapaavat tänään Lappeenrannassa.

He vierailevat myös Suomen itärajalla. Matkan tarkoituksena on perehdyttää komission puheenjohtajaa Suomeen kohdistettuun välineellistettyyn maahantuloon.

Von der Leyen ja pääministeri Orpo keskustelevat tavoista, joilla Suomi ja EU torjuvat välineellistettyä maahantuloa Suomen itärajalla.

Vierailun keskusteluissa ovat myös esillä Venäjän hyökkäyssodasta seuranneet Itä-Suomen elinvoimaisuuden kasvaneet haasteet.

STT

Kysely: Joka viides pk-yritys kertoo olevansa huonossa taloudellisessa tilanteessa

Pienistä ja keskisuurista yrityksistä noin viidesosa eli 19 prosenttia kertoo olevansa melko huonossa tai erittäin huonossa taloudellisessa tilanteessa. Asia käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä kyselystä.

Puolet kyselyyn vastanneista pk-yrityksistä sen sijaan sanoo olevansa melko hyvässä tai erittäin hyvässä taloudellisessa tilanteessa.

Tutkimusyhtiö Verianin toteuttamaan kyselyyn vastasi huhtikuussa runsaat tuhat pk-yritysten edustajaa.

Lue koko juttu täältä.

STT

Suoratoistojätti Netflix ylitti odotukset

Netflix on ylittänyt odotukset vuoden alussa niin käyttäjämäärässään kuin tuloksessaan. Suoratoistojätin mukaan se sai tammi–maaliskuussa 9,3 miljoonaa uutta käyttäjää ja teki tulosta 2,3 miljardia samalla ajanjaksolla. Yhtiön mukaan sillä on tällä hetkellä lähes 270 miljoonaa käyttäjää.

Netflixin osake luisui kuitenkin markkinoiden jälkikaupassa yli kolme prosenttia. Syyksi oletetaan sitä, että yhtiö kertoi myynnin laskevan kuluvalla neljänneksellä markkinoiden odotuksia enemmän.

STT-AFP

Poliisi valvoo liikennettä tehostetusti viikonloppuna – painopiste ylinopeuksissa ja nuorissa

Poliisi tehovalvoo nopeuksia ja ajotapoja tänään ja viikonloppuna. Erityisesti valvonta kohdistuu ylinopeuksien paljastamiseen ja nuoriin kuljettajiin, poliisi kertoo.

Nuoret kuljettajat ovat poliisin mukaan yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa.

Tänään perjantaina Suomen poliisi osallistuu Euroopan liikennepoliisiverkoston Roadpolin nopeusvalvontamaratoniin. Nopeuksia valvotaan tehostetusti vuorokauden ajan verkoston noin 30 jäsenmaassa.

STT